Διαταραχές κατάποσης

Οι διαταραχές της κατάποσης (δυσφαγίες) τα τελευταία χρόνια έχουν ενταχθεί στο επαγγελματικό πεδίο των λογοθεραπευτών καθώς σύμφωνα με το ΦΕΚ 82/2002 οι λογοθεραπευτές αξιολογούν, ερευνούν, προλαμβάνουν και θεραπεύουν τις διαταραχές που σχετίζονται με τις καταποτικές κινήσεις του στοματοφάρυγγα.

Όπως η αναπνοή, έτσι και η κατάποση είναι ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο και την καθημερινότητά του. Ένας άνθρωπος καταπίνει τουλάχιστον 900 φορές την ημέρα: περίπου 3/ώρα κατά τη διάρκεια του ύπνου, 1/λεπτό κατά τη διάρκεια της ημέρας και ακόμα πιο συχνά κατά τη διάρκεια του φαγητού.

Δυσφαγία (ή διαταραχή της κατάποσης) ονομάζεται η δυσκολία στη μεταφορά της τροφής από το στόμα στο στομάχι και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και κοινωνικά. Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα κατάποσης είναι σε κίνδυνο για επεισόδια πνιγμού, πνευμονία, φτωχή διατροφή και αφυδάτωση. Επίσης, βρέφη και παιδιά με δυσκολίες στη σίτιση μπορεί να μη λαμβάνουν τα απαραίτητα στοιχεία που υποστηρίζουν τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η δυσφαγία είναι κατά κανόνα δευτερογενής διαταραχή μπορεί να οφείλεται σε βλάβη/ες του εγκεφάλου ή των κρανιακών νεύρων. Στους ενήλικες η βλάβη αυτή μπορεί να προέρχεται από: εγκεφαλικό (ΑΕΕ), κρανιοεγκεφαλική κάκωση, νόσος του Parkinson, πολλαπλή σκλήρυνση, μυική δυστροφία, μυασθένεια Gravis, πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (ALS), όγκους στο στόμα/φάρυγγα/οισοφάγο, κακή ή ανύπαρκτη οδοντοστοιχία κ.α. Δυσφαγία μπορεί να προκληθεί και από φαρμακευτική αγωγή καθώς ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν έντονη ξηροστομία, κάτι που δυσκολεύει τη μάσηση και την κατάποση.  

Συμπτώματα:

Μερικά σημάδια που θα πρέπει να μας ανησυχούν αρκετά είναι το έντονο βήξιμο και η υγρή φωνή κατά του φαγητού ή αμέσως μετά, η αυξημένη διάρκεια στο να τελειώσει το γεύμα του, η δυσκολία στην αναπνοή μετά το φαγητό, το χάσιμο αρκετού βάρους κ.α. Τα παραπάνω μπορεί έχουν ως αποτέλεσμα, συχνές αφυδατώσεις και υποσιτισμό, εισροφήσεις (φαγητό που περνάει στις αεροφόρους οδούς), πνευμονίες και συχνούς πυρετούς. Τέλος δεν είναι σπάνιο τα άτομα με διαταραχές κατάποσης να αισθάνονται ντροπή για τα προβλήματά τους και να θέλουν να τρώνε μόνοι τους. 



(tba)