Εποπτείες νέων λογοθεραπευτών

Τα προγράμματα κλινικής εποπτείας έχουν στόχο την υποστήριξη νέων (αλλά και πιο έμπειρων) λογοθεραπευτών σε διαγνωστικά, θεραπευτικά αλλά και επαγγελματικά ζητήματα, π.χ.: διαφοροδιάγνωση, εκπόνηση θεραπευτικού πλάνου, ενίσχυση γνώσεων με ερευνητικά δεδομένα, διαχείριση σπάνιων ή δύσκολων περιστατικών, διαχείριση προσδοκιών γονέων/φροντιστών.   


Το κάθε εποπτικό πρόγραμμα προσαρμόζεται στον εκάστοτε εποπτευόμενο ή εποπτευόμενη ανάλογα την εμπειρία, τις γνώσεις, και το γνωστικό του αντικείμενο, και απευθύνεται σε νέους λογοθεραπευτές που ξεκινούν τώρα την καριέρα τους ιδιωτικά, σε συναδέλφους που απασχολούνται ήδη σε διάφορα πλαίσια (π.χ., νοσοκομεία, κλινικές, κέντρα αποκατάστασης), αλλά και σε πιο έμπειρους που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους ή να εξοικειωθούν με ένα νέο γνωστικό πεδίο της λογοπαθολογίας (π.χ., αφασίες). 


Μπορεί να λάβει δομημένο χαρακτήρα, με συστηματική κλινική εκπαίδευση, άμεση συμβουλευτική, και προγραμματισμένες εβδομαδιαίες συναντήσεις, ή να είναι πιο ελεύθερο, με τις εποπτικές συναντήσεις και την συμβουλευτική να πραγματοποιούνται κατ’ απαίτηση του εποπτευόμενου. Τα πιο δομημένα προγράμματα συνήθως απευθύνονται σε νέους κλινικούς και επαγγελματίες, που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους και λειτουργούν ως γέφυρα ανάμεσα σε θεωρία και πράξη, ενώ τα πιο ελεύθερα συνήθως απευθύνονται σε πιο έμπειρους κλινικούς που αναζητούν κλινική καθοδήγηση σε συγκεκριμένα ιδιαίτερα περιστασιακά ή περιστατικά που είναι εκτός του γνωστικού τους πεδίου. 

Η λογοθεραπεία χρειάζεται εποπτεία!

Έχοντας περάσει και ο ίδιος από τη θέση του εποπτευόμενου και μάλιστα δίπλα σε εξαιρετικούς κλινικούς που έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στο πεδίο της λογοθεραπείας/λογοπαθολογίας οφείλω να αναγνωρίσω την τεράστια αξία της κλινικής εποπτείας. Για εμένα, ήταν πάντα πολύ σημαντικό να υπάρχει πάντα κάποιος με διαφορετικές εμπειρίες, περισσότερη εξειδίκευση, μεγαλύτερο εύρος γνώσεων, διαφορετική κλινική και επιστημονική σκέψη, ακόμα και με περισσότερη διορατικότητα από εμένα για να μάθω ή να ζητήσω συμβουλές.

    

Οι γνώσεις από τις βασικές σπουδές σπάνια μπορούν να καλύψουν πλήρως όλο το εύρος του πεδίου εφαρμογής της λογοθεραπείας. Από την άλλη, η κλινική σκέψη δεν είναι κάτι που μαθαίνεται στα φοιτητικά έδρανα αλλά αποκτάται με την κατάλληλη εξάσκηση σε ειδικά πλαίσια. Η κλινική καθοδήγηση δεν έχει ημερομηνία λήξης. Όση εμπειρία κι αν διαθέτει κάποιος ή κάποια, πάντα είναι πιθανό να παρουσιαστεί ανάγκη για κλινική καθοδήγηση. 


Η εποπτεία είναι μία μορφή δια βίου μάθησης, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στον συνεχώς εξελισσόμενο χώρο της λογοθεραπείας. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό τρόπο να εξελίξετε επαγγελματικά και κλινικά τον εαυτό σας, να λάβετε πληροφορίες για γνωστικά πεδία που μπορεί να μην είχατε εστιάσει παλιότερα, ή να βελτιώσετε τα αδύνατά σας σημεία.